Φαγούρα είναι μεταδοτικό !!!

Ειδήσεις και άλλα - Ψυχολογία

Δεν είναι μόνο το χασμουρητό που «κολλιέται», αλλά και η φαγούρα! Εάν δείτε κάποιον να ξύνεται, τότε είναι πολύ πιθανό αργότερα να… αρχίσετε και εσείς, αφού το φαινόμενο είναι μεταδοτικό!

Οι ερευνητές του τμήματος δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β.Καρολίνας, με επικεφαλή τον Γκιλ Γιοσίποβιτς  απέδειξαν ότι αρκεί και μόνο η παρακολούθηση ενός βίντεο με 25 εθελοντές, όπου κάποιος ξύνεται, για να τον μιμηθούν ενστικτωδώς οι θεατές!

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φαγούρα γίνεται κολλητική, επειδή ο εγκέφαλος γίνεται υπερευαίσθητος και παραπλανιέται να παρερμηνεύσει σαν φαγούρα οποιαδήποτε φυσική αίσθηση πάνω στο δέρμα. Άλλωστε, εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι οι ίδιοι οι δερματολόγοι νιώθουν φαγούρα βλέποντας τους ασθενείς τους να ξύνονται!

Φαίνεται ότι υπάρχει ένας κεντρικός εγκεφαλικός μηχανισμός, που είναι υπεύθυνος για την πρόκληση της αίσθησης της φαγούρας, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο ερέθισμα πάνω στο δέρμα. Είναι πολύ πιθανόν οπτικά και άλλα αισθητήρια ερεθίσματα, που δεν σχετίζονται με την φαγούρα, να εκλαμβάνονται λανθασμένα ως ερεθιστικά και να οδηγούν σε φαγούρα και ξύσιμο, ενώ ακόμα και η σκέψη ή το διάβασμα σχετικά με κάποιον που ξύνεται, μπορεί να πυροδοτήσει φαγούρα!

Η φαγούρα προκαλείτο εξίσου σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα και σε υγιή από δερματική άποψη. Ακόμα κι όταν οι εθελοντές έλαβαν πάνω στο δέρμα τους ισταμίνη για την πρόκληση φαγούρας σε συγκεκριμένα σημεία, εκείνοι συνέχιζαν να ξύνονται σε άλλα σημεία και όχι μόνο εκεί όπου είχε τοποθετηθεί η ουσία.

Παρόμοιες έρευνες έχουν δείξει ότι η φαγούρα και το ξύσιμο είναι κολλητικά και στους πιθήκους και τις μαϊμούδες, πράγμα που ωθεί τους επιστήμονες να πιστέψουν ότι το να κολλήσει κανείς φαγούρα έχει εξελικτικές ρίζες, σχετικές με τη διαβίωση σε στενά συνδεμένες μικρές κοινωνικές ομάδες. Η ανάπτυξη ευαισθησίας στη φαγούρα των γύρω ίσως να βοηθούσε στον εντοπισμό των παρασίτων και στον περιορισμό της εξάπλωσης των μολύνσεων.

1/4/2011

→ Android 2.3+, iphone,iPod, iPad, κλπ - Click ↓ html

( ( ( Radio 269fm ) ) )

Ο_269fm στο facebook.

Αναζήτηση Site Search

269fm.com pictures. εικόνες.

mazonakis-theodoridou.jpg

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 269fm Radio. 140

    Winamp Player

Σύνδεση Χρήστη

2016 - 2017 Radio 269fm